Skoči na sadržaj

Kako registrirati vlastitu internet domenu?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Ukoliko želite imati stranicu na primjerice mojeime.com, trebat će vam vlastita domena. Ovaj vodič pomaže svima koji žele doći do vlastite domene i pokrenuti svoju web stranicu ili projekt.

Kako registrirati vlastitu internet domenu?

Vaša domena može završavati sa zaista mnogo nastavaka, no mi ćemo izdvojiti samo one najpopularnije za naše prostore. To su: .com, .net, .org, .info, .hr i .com.hr.

Registracija domene obično se vrši na godinu dana, iako je moguće i na duži period, primjerice 10 godina.

Kao što ste pretpostavili, registracija domena se plaća. Cijene registracije kreću se od 30ak kn za godinu dana pa sve do 600ak kn za godinu dana.

Hrvatske domene (.hr) od nedavno mogu se kupovati. Prije toga do hrvatskih domena mogle su doći isključivo pravne osobe, udruge i sl., a to i dalje vrijedi za iste – besplatno! Problem kod besplatnog dolaska do domena jest ograničenje nekim pravilima (jedno od njih je domena mora sadržavati naziv tvrtke). Ukoliko ipak plaćamo, cijena jedne domene hrvatske domene iznosi 615kn za jednu godinu što je prilično velik iznos. Jedna fizička osoba može kupiti jednu .hr domenu, a tvrtka može kupiti deset .hr domena.

Da biste postali vlasnikom određene domene, uvjet je da ona bude slobodna. Raspoloživost možete provjeriti na stranicama tvrtke putem koje ćete izvršiti registraciju domene.

Naravno, postoji mogućnost kupnje domene koja je već registrirana, ali u tom slučaju morate ju kupiti od vlasnika domene ako je on zainteresiran za prodaju. Na taj način iznosi mogu imati puno znamenki jer tada vlasnik određuje cijenu po kojoj će prodati domenu.

Tvrtke / servisi pomoću kojih je moguće registrirati domene:

Osim što možete imati web stranicu na registiranoj domeni, možeti imati i mail adresu s nastavkom domene, npr. info@mojeime.com.

Napomena: da biste imali svoju web stranicu, domena neće biti dovoljna, potreban je i hosting (prostor na serveru na kojem ćemo smjestiti našu stranicu). Više o tome u jednom od idućih članaka.

Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 1

Ostavite svoj komentar

 1. fides
  08.12.2012 u 17:50h

  Poštovani,htijela bih imat moju vlastitu inter.stranicu sa mojom domenom a ne preko istriaholiday.
  Htijela bih imat samomoju stranicu na prim. http://www.hausfides.com
  Dali mi možete pomoč i koliko bi me to koštalo.
  zahvaljujem uz srdačan pozdrav
  Fides Verbanac