Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan. Za provjeru, koristite “pitaj učitelja”.

Isprobali smo novi Facebook Graph Search!

Isprobali smo novi Facebook Graph Search!
Autor članka: Mario Sever
Kategorije: Internet
Datum objave: 24.01.2013

Nedavno smo pisali da facebook uvodi novu tražilicu a sada smo i probali kako ona radi u praksi. Prvi dojam je da je Graph Search zaista odličan alat.

Prvo što primjetite na vašem profilu je da su ikonice sa porukama, obavijestima i zahtijevima za prijateljstvo prebačene na desnu stranu. Lijeva strana trake sad je rezervirana za pretraživanje facebooka.

Kako bi započeli pretragu dovoljno je kliknuti mišem pored facebook znaka na traci.

ms-graph-01

Otvara se novi prozor za pretragu. Možete odabrati neku od ponuđenih pretraga, na primjer Restaurants nearby (Restorani u mojoj blizini) ili možete upisati svoju pretragu.

ms-graph-02

Ono što je super je to što možete pretraživati ljude, mjesta i stvari i to sve kombinirati zajedno.

Ako na primjer u pretragu upišem „Bends my friends listen to“ dobiti ću popis svih bendova koje moji prijatelji slušaju (lajkaju na facebooku). Sa desne strane još je moguće dodatno podesiti pretragu sa specifičnim parametrima.

ms-graph-03

Teško je opisati sve mogućnosti ovog alata jer je opcija za pretraživanje zaista bezbroj a cijela poanta je da sada informacije dobivate odmah na jednom mjestu, ne trebate skakati sa stranice na stranicu da biste nešto pronašli. Na primjer možete u tražilicu upisati “Photos i liked in 2013” i na jednom mjestu dobiti ćete željene fotografije.

Napomena: u trenutku pisanja ovog vodiča Facebook Graph Search nije dostupan svim korisnicima jer je još u fazi testiranja. Također smo primjetili da funkcionira samo kada se koristi facebook na engleskom jeziku.

Možete se prijaviti da među prvim korisnicima dobite novu tražilicu OVDJE.

2 komentara na članak 'Isprobali smo novi Facebook Graph Search!'

Pratite komentare na članak 'Isprobali smo novi Facebook Graph Search!' putem RSS feeda.

  1. afrodita
    04.02.2013 u 23:11h

    cao sa kim ja to razgovaram ha

  2. Milenko
    21.01.2014 u 03:13h

    Već godina dana kako se pojavilo a kod nas još ne. Zna li se zašto i kad će biti nama dostupan npr u Srbiji?

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.