Skoči na sadržaj

Internet akronimi

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Tutorijal objašnjava što znače kratice kao što su TCP, IP, ISP, DHCP ili DNS? Ako ste napredni korisnik sigurno znate, ali početnici će poželjeti pročitati i dobiti na ta pitanje odgovore. To su pojmovi na koje će te naići na Internetu , pa evo njihovih kratkih, osnovnih objašnjenja...

Internet akronimi
Photo credits: Pixabay

ASCII

American Standard Code for Information Interchange – shema kodiranja na temelju engleske abecede. ASCII kodovi predstavljaju tekst u računalima, komunikacijskoj opremi, i drugim uređajima koji rade s tekstom.

Blog

To je kao dnevnik na Internetu ali dostupan svima za čitanje. Nisu potrebne web dizajnerske vještine da ga počnete koristiti.

Cookie

Mala tekstna datoteka pohranjena u računalu od strane preglednika, svaki put kada posjetite web-mjesto. Kolačići prikupljaju informacije o vašem surfanju i može se koristiti za praćenje. Za neke web stranice, kako bi se ispravno pokazale, potrebno je instalirati kolačiće ali oni mogu biti i izvor za primanje neželjenih sadržaja kao npr. spyware.

DNS

Domain Name Service – hijerarhijski sustav imenovanja za računala, usluge, ili bilo koji resurs koji sudjeluje u Internetu. Na primjer domena ove stranice je ucionica.net.

DHCP

Dynamic Host Configuration Protocol – protokol mrežne aplikacije koje koriste uređaji (DHCP klijenata) za dobivanje konfiguracijskih informacija za rad u mreži – Internet Protocol. Ovaj protokol smanjuje opterećenje za administraciju sustava, omogućavajući da uređaji budu dodani u mrežu s malo ili bez ručne intervencije.

DSL

Digital Subscriber Line – Jedan od sustava koji se koristi za širokopojasni Internet putem kabela, bežični, satelit …. ADSL je asimetrični DSL, što znači da preuzimanje datoteka i slanje na Internet nisu isti. Postoji još i SDSL, simetrički DSL, gdjesu bruine iste za upload i download.

FTP

File Transfer Protocol – put za slanje (upload) datoteke na Internet odredište, tj. na web stranice ili e-mail adrese.

FAQ

Česta pitanja – popis ili baza podataka, najčešće postavljana pitanja prethodnih posjetitelja na nekom web-mjestu.

HTTP

Hypertext Transfer Protocol – protokol na razini aplikacija za distribuirane, kolaborativne, hipermedijalne informacijske sustave. Koristi se za dohvaćanje međusobno povezanih resursa i doveo je do osnivanja World Wide Web (Interneta), mreže svih mreža.

HTML

Hypertext

ISP

Internet Service Provider – tvrtka koja daje pristup Internetu.

IP

Internet Protocol – IP niže razine prijenosa s računala na računalo. IP adresa računala je identifikacija računala na internetu kako bi se moglo vidjeti „tko“ pristupa određenoj stranici. LAN: Local Area Network – mreža međusobno povezanih računala (fizički, s kabelom ili preko bežične veze), u kući ili uredu.

Markup Language

Programski jezik za web stranice.

RSS (feed)

Really Simple Syndication – format se koristi kao obavijest o novinama objavljenim na web stranicama, kao što su novi blog eunosi, vijesti, audio i video u standardiziranom formatu.

TCP

Transmission Control Protocol – Transportni protokol koji je jedan od osnovnih Internet paketnih protokola. TCP radi na višoj razini, u pitanju samo s dva kraja sustava, na primjer, web-preglednik i web server. TCP se koristi za prijenos datoteka i e-mail.

URL

Uniform Resource Locator – internet adresa, kao što je www.ucionica.net

USB

Universal System Bus – vrsta veza se koristi za povezivanje računala s vanjskim uređajima, poput tvrdih diskova, CD / DVD pogona, miševa i tipkovnica, modema i bežičnih uređaja.

WAN

Wide Area Network – Računala na mreži koja su povezana putem internetske veze (nije ograničeno na jedan fizičkoj lokaciji).

XML

Extensible Markup Language – jezik opće namjene, specifikacija za stvaranje prilagođenih markup jezika, koji specificira leksičku gramatiku i parsiranje zahtjeva.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 1

Ostavite svoj komentar

  1. RaptorX
    01.01.2011 u 03:00h

    Kratica za USB? Je li Universal System Bus ili Universal Serial Bus?